Yapay zeka, farklı sektörleri içerisine dahil edip, insanların günlük yaşam ve iş deneyimlerini ilgilendiren ve şekillendiren, insan gibi düşünme yetisini taklit eden bir kavramdır. Bilgisayar biliminin ürünü olan, insanların görevlerini yerine getirebilen akıllı makinelerdir. Özellikle son yıllarda ilgisi olan olmayan herkes tarafından kullanılmakta ve dünyada gelişen bir sektör haline gelmektedir.
Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka, insanlara birçok alanda yardımcı olan ve istenilen komutları gerçekleştiren bir sistemdir. İnsan gibi düşünmesi, bilimsel süreçleri taklit etmesi istenen ve bu şekilde tasarlanan yapay zeka uygulamaları; günümüzde birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Sağlık hizmetlerinden, finans sektörüne; müşteri hizmetlerinden, dijital uygulamalara kadar uzanmaktadır. Sayısal temelli bir robot, insanlar gibi düşünebilme üzerine kodlanmakta ve bu şekilde istenen verim sağlanmaktadır.
Yapay Zeka Nasıl Çalışır?
Yapay zeka, kendiliğinden öğrenme odaklı yaratılan bir sistemdir. Kendisine verilen komutları, ulaşabildiği bilgi ve veriler aracılığıyla yanıtlar, tahminde bulunur ve sorunları çözer. Bir insanın vereceği kararlara çok benzer şekilde hareket eder. Veri tabanı geniş bir sistem olduğu için istenilen işlemleri kolaylıkla yapabilir. Veriler; görüntü, ses, metin veya sayı içerebilir. Bu verileri işlemek için ön işlemler uygular. Verileri temizleyip, düzenleyip, özelleştirir. Verilerden görevleri öğrenir, yaptıktan sonra performansı ölçmek için değerlendirme kriterlerini de kullanır.
AI Teknolojisi Nasıl Yardımcı Olur?
AI teknolojisi yani artificial intelligence; bilgisayarın yönetiminde olan bir robotun insanlara benzer bir şekilde çalışmasını sağlayan yetenek olarak tanımlanabilir. Hem günümüzde hem de gelecekte önemli değişikliklere yol açabilecek bir teknoloji olan AI, kişilere birçok alanda yardımcı olabilir. Görevleri otomatikleştirme, görselleştirme, tahmin etme ve öğrenme odaklı çalışmaktadır. Sağlık sektöründe daha iyi bir hizmet sağlamaya, ürünlerin daha verimli şekilde üretilmesine, daha özelleştirilmiş bir müşteri hizmetine katkı sağlar. AI teknolojisi ile daha verimli süreçler geçirilebilir. Kullanıcıların isteklerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak özelleştirilmesi; grafik, hizmet, yaratıcılık, sorun çözümü gibi durumlarda etkilidir.
Yapay Zeka Uygulamaları
Yapay zeka uygulamaları, insanların ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanan ve zaman içerisinde devamlı olarak güncellenen, gündeme ayak uyduran uygulamalardır. Adını çok duyduğumuz ve bütün herkesin kullanabileceği, kimi ücretli kimi ücretsiz yapay zeka uygulamalarından birkaçı aşağıda verilmiştir.
- ChatGPT: Metin tabanlı bir yapay zeka uygulaması olan ChatGPT, insanlarla muhabbet edebilir, etkili makale yazma konusunda size yardımcı olabilir, kod yazabilir ve üniversite sorularını bile çözebilir.
- Dall-E: İstenilen özellikler ile size fotoğraf oluşturan bir yapay zeka uygulamasıdır. Gerçekte var olmayan tarzda görseller yaratılabilir.
- Voila AI: Yazılardaki dil ve anlatım hatalarını bulan, sosyal medya gönderileriniz için fikir üreten ve e-posta yazmaya dahi yardımcı olan bir yapay zeka ürünüdür.
- Hotpot.ai: Tasarımcılar için özellikle çok kullanılan ve eski fotoğrafları yeni bir görünüme ulaştıran yapay zeka aracıdır.
Yapay Zekanın Avantajları ve Dezavantajları
Yapay zeka teknolojisi, insanların hayatını kolaylaştıran ve aynı zamanda kullanıma bağlı olarak zarar verebilen bir özelliğe de sahiptir. İnsanların karmaşık bir konuyu çözmelerinde yapay zeka kullanımı oldukça hızlı yol alarak bir avantaj sunuyor. Örneğin araştırma yapmak uzun süreler alan bir işlem iken, araştırmanın konusuyla ilgili komutlar doğru şekilde girildiğinde sizin için kaynaklar ortaya koyarak kısa sürede çalışmanızı tamamlar. Bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmak yapay zeka ile daha da kolaylaşır. İnsanların dikkatini dağıtmadan, istenilen her an kullanılabilir bir özelliktedir. 7/24 kullanılabilme, verimli, daha hızlı ve daha az risk alma açısından oldukça avantajlıdır.
Yapay zeka insanların yaşamlarında, en önemlisi iş hayatlarında yardımcı olurken diğer yandan işsiz kalma riskini de barındırır. Kişilerin araştırma ve öğrenme için kendi çabalarını kullanmalarının yerini yapay zeka alırsa, insanların daha tembel olma ve yaratıcıklarını kaybetme risklerinin de bulunduğu düşünülmektedir. Bu uygulamalara olan bağımlılık giderek artarsa insanların merak etme veya çözüm geliştirme gibi duygu ve düşünceleri olumsuzluklarla kaplanabilir.
Yapay Zekanın Kullanım Alanları
Yapay zeka kişinin aklına gelebilecek neredeyse bütün alanlarda kullanıma sahip bir sistemdir. Özellikle son zamanlarda grafik tasarım ve sağlık alanında sıklıkla kullanıldığı görülmüştür. Hastalıkların tanısını koyma, yeni tedavi yöntemleri geliştirme, tıbbi görüntüleri ve verileri analiz etme gibi alanlarda kullanılmaktadır. Yapay zekanın kullanım alanlarından birisi de otomotiv sektörüdür. Sürücüsüz araç denemeleri, çarpışmayı önleme ve park etmeye yardım gibi gelişmeye devam eden özellikler ortaya çıkmaya devam etmektedir.
Kişilerin internetteki arama geçmişlerini ve alışveriş deneyimlerini, tercihlerini analiz ederek, kullanıcılara özel kişileştirilmiş öneriler sunulmaktadır. Yapay zeka müşterilerin hizmetlerini iyileştirip daha hızlı şekilde soruların yanıtlanmasına olanak tanır. Yapay zeka ile dil öğrenilebilir, sınavlara hazırlık olarak soru-cevap yapılabilir, öğrenci hakkında performans değerlendirmesi sunulabilir