Başarılı makaleler, bir web sitesinin arama motoru optimizasyonunun başarıya ulaşması için olmazsa olmazlardandır. Bir makalenin etkili olması sitenin SEO başarısına büyük katkılar sunabilir.
İçindekiler
İyi bir Makale Nasıl Yazılır?
İyi bir makale yazmak için makaleyi yazan kişinin tecrübesi, yapılan ön araştırma, makale konusuna hakimiyet ve makalenin yazılış amacını tahlil edebilmek gibi faktörler büyük önem taşır. Makalenin okunabilirlik düzeyinin iyi olması, dile ve dil bilgisine olan hakimiyet, yazıyı okuyacak hedef kitleye uygun bir dil ve detay seviyesi ile yazılması da makalenin kalitesini belirleyen faktörlerdendir.
Makale yazımı esnasında konu ile ilgili güncel gelişmelerin araştırılması, konu ile ilgili yazılmış rakip yazıların incelenmesi de gerekir. Tüm bu faktörlerin yanı sıra SEO uyumlu bir makale yazmak için yazarın belirli yetkinliklere sahip olması önemlidir. SEO uyumlu metin yazarlığı ile farklı amaçlar doğrultusunda yazılan metinlerin yazarlığı birbirinden farklı şeylerdir. SEO uyumlu metinler oluşturmak için anahtar kelime, içerik hiyerarşisi gibi kavramlara hakim olmak ve buna uygun çalışmalar yapmak gerekir.
Bir Makalenin İyi Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bir makalenin başarısı amacına uygunluğu ile ölçülebilir. Bir web sitesini rakipleri arasında öne çıkarmak ve SEO başarısını artırmaya yönelik yazılan bir makalenin iyiliği yazının arama motorlarındaki konumu ve başarısı ile ölçülebilir. Makalenin başlığından son cümlesine kadar yapılacak özenli çalışmanın etkileri okuyucunun yorumlarından, makalenin SEO başarısına katkılarından, makalenin içerisinde yer alan anahtar kelimenin başarısından, okunma sayısından ve siteye çektiği organik trafiğin analizinden anlaşılabilir.
Makale Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Makale yazarken dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır. Bu noktalardan başlıcaları şu şekilde sıralanabilir;
- Makale yazarken yazılacak konu ile ilgili ön araştırma yapılmalı,
- Yazılacak konu ile ilgili farklı kaynaklar ve varsa rakip siteler incelenmeli,
- Makalenin yazılış amacına yönelik bir dil kullanımı benimsenmeli,
- Yazının hangi alt başlıkları içereceği belirlenmeli ve bu alt başlıklar doğru şekilde sıralanmalı,
- Belirlenen anahtar kelimeler varsa bu anahtar kelimelerin kullanım yerlerine ve kullanım şekillerine dikkat edilmeli,
- Yazıda okuyucuyu sıkacak şekilde tekrara düşülmemeli, bilgiler açık net ve anlaşılır bir biçimde sunulmalıdır.
Makale Yazma Aşamaları Nelerdir?
Makale yazma aşamalarından ilki konu belirlemektir. Konu belirlendikten sonra amaç ve metin uzunluğu üzerine düşünülür. Ardından kullanılacak üslup ve verilecek bilgiler belirlenmeli ve bu konuyla ilgili yazılmış farklı yazılar okunur. Rakip analizi yapıldıktan sonra yazı yazılmaya başlanır. Yazı tamamlandıktan sonra mutlaka tekrar gözden geçirilmelidir ve mümkünse sesli bir şekilde okunarak anlatım bozukluğu olup olmadığı sorgulanmalıdır. SEO açısından teknik bir hata yapılıp yapılmadığı incelenip yazı tamamlanır.
Makalede Doğru Anahtar Kelime Seçimi
Doğru anahtar seçimi bireysel olarak yapılabilecek bir çalışma olsa da bu konuda tecrübeli bir SEO uzmanı en doğru anahtar kelime seçimini yapacaktır. Anahtar kelime seçiminde anahtar kelime hacmi, kullanıcıların konu ile ilgili olarak yaptığı aramalar ve benzeri faktörler etkili olur. Anahtar kelime sayısı ne çok fazla ne de çok az olmalıdır. Bu anahtar kelimelerin yazıya uygunluğu, yazıdaki dağılımı gibi konular da önemli olduğundan yazının uzunluğuna göre anahtar kelime sayısı belirlenir.
SEO Uyumlu Makale Yazmanın Yolları
SEO uyumlu makale yazmak için SEO (Search Engine Optimization) yani arama motoru optimizasyonu kavramına hakim olmak, bu konuyla ilgili güncel gelişmeleri bilmek gerekir. Bu bilgiler ışığında SEO uyumlu makaleler yazılabilir. SEO uyumlu makaleler ile sitenizin bilinirliğini arttırmak istiyorsanız uzman yazar kadromuzla yanınızdayız!